lördag 25 december 2010

Lakritskola doppad i mörk choklad med havssalt

På Chokladfabriken i Stockholm finns det en pralin som är just chokladdoppad lakritskola med havssalt. Denna pralin är himmelsk, men dyr. Vi gör sedan ett par år tillbaka en egen variant som är minst lika god, inte lika snygg, men ljuvlig. Jag köper mina lakritsstänger på Stockholms aeter & essencefabrik där också receptet kommer ifrån.


Lakritkola (ca 50 st)

5 hg socker
5 dl grädde
5 msk ljus sirap
2 msk glycos
30 g smör
2 st lakritsstänger (á 25 g), krossade

Blanda allt i en kastrull. Koka häftigt och gör kulprovet. Mjuk kola 120 grader. Häll upp i form med bakplåtspapper. Låt svalna och skär sedan i bitar.

ca 400 g Mörk choklad 
Havssalt

Smält chokladen över vattenbad och doppa sedan lakritkolan. Strö över några flagor flingsalt. Låt stelna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar