På Chokladfabriken i Stockholm finns det en pralin som är just chokladdoppad lakritskola med havssalt. Denna pralin är himmelsk, men dyr. Vi gör sedan ett par år tillbaka en egen variant som är minst lika god, inte lika snygg, men ljuvlig. Jag köper mina lakritsstänger på Stockholms aeter & essencefabrik där också receptet kommer ifrån.
Lakritkola (ca 50 st)
5 hg socker
5 dl grädde
5 msk ljus sirap
2 msk glycos
30 g smör
2 st lakritsstänger (á 25 g), krossade
Blanda allt i en kastrull. Koka häftigt och gör kulprovet. Mjuk kola 120 grader. Häll upp i form med bakplåtspapper. Låt svalna och skär sedan i bitar.
ca 400 g Mörk choklad
Havssalt
Smält chokladen över vattenbad och doppa sedan lakritkolan. Strö över några flagor flingsalt. Låt stelna..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar