söndag 12 december 2010

Fyllda petits choux till dessert

 Petits choux är enkla att göra och blir luftiga och lätta bakverk som kan fyllas med nästan vad som helst.

Som avslutning på en kalkonmiddag fyllde vi dem med grädde/sylt och grädde/nutella. Pudra med florsocker och servera direkt.


Petits choux 15-25 st

50 g smör
2 dl vatten
2 dl vetemjöl (gärna special)
3 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vatten och fett i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget och rör kraftigt med t ex en träslev tills smeten släpper från botten och kanter. Tag kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Klicka eller spritsa ut smeten till valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen, stora petits choux ca 25 min, små ca 20 min. Bakverken är färdiga när de fått färg och blivit lätta och höga. Låt dem kallna på galler. Skär eller klipp försiktigt ett snitt och lägg i fyllningen strax före serveringen.

Fyllning:
2-3 dl vispad grädde
bär, sylt eller kanske nutella

Tips: Ofyllda petits choux kan frysas och tinas i 175 grader 3-5 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar