söndag 12 december 2010

Kalkonmiddag hos Nordefors med Rådmannens kalkon

 Årets kalkonmiddag inleds med torkat rökt renkött och renkorv. Dessa delikatesser hittade min mamma på Jokkmokks dagarna i Huddinge centrum.

 Min släkt kommer ifrån Kiruna så vi är bortskämda med morfars egenhändigt torkade renkött. Men, det här var riktigt bra kött med god smak och en lätt rökig arom.

 Förrätten var en len och mild jordärtskockssoppa med jordärtskockor från vår trädgård.

 Kalkonen får en smakrik och saftig stuffing som smakar alldeles underbart när den fått dra åt sig alla köttsafter. Vår kalkon var på 4 kg. 

 Så vacker! Min mamma är något av en kalkonexpert då hon haft kalkonmiddagar så långt jag kan minnas, så receptet är väl utprovat. I år fanns min kusin Jonas, som är kock, på plats och fick uppdraget att tranchera fågeln.

Till den ljuvliga kalkonen behövs inga extravaganta tillbehör. En god sås, potatismos, gröna bönor och géle är allt som behövs. Fler tips på tillbehör ser du här.


Rådmannens kalkon

1 kalkon (minikalkon 2-3 kg 6-8 port, kalkon 3-6 kg 8-18 port)
citron
1 vitt formbröd (hel limpa)
smör
300 g champinjoner
2 tsk salt
svartpeppar
2 dl torr sherry
buljong

Sätt ugnen på 160 - 175 grader. Skölj och gnid kalkonen med citron inuti. Fyll sedan kalkonen på följande enkla men helt geniala vis, eftersom det blir så utomordentligt läckert. Skär vitt bröd i tärningar och stek det gyllenbrunt och knaprigt i stekpanna. Titta på kalkonens storlek och beräkna mängden. Bryn lika mängd champinjoner. Salta och peppra. Blanda samman det stekta brödet med svampen samt - nu kommer en fin detalj - häll över blandningen ett stort glas eller ett par dl - god sherry. Fyll sedan kalkonen och sy ihop den. Smörj den med smör, salta och peppra och lägg ett ark folie över fågeln. Stek den i ugnen under flitig ösning. Späd med het buljong  då och då. Ös också över folien som ska ligga kvar nästan ända till slutet av stektiden. Minikalkon på 2-3 kg behöver ugnsstekas 2-2 1/2 timme och en kalkon på 3-6 kg steks i ca 3-4 1/2 timme. Beräkna 50 minuter/ kg. Innertemperaturen skall vara 70 grader. Fågeln blir vackert guldfärgad och så saftig.


Gräddsås 8-10 port

6 dl sky från kalkonen (kyl gärna och ta bort fettet som stelnar)
4 msk mjöl
2 dl grädde
ev. buljong

Låt skyn sjuda upp medan du vispar mjölet jämnt med grädden i en bunke. Vispa ner mjölgrädden i såsen, låt sedan såsen småkoka i cirka 5 min. Rör om under tiden. Smaka av med salt och ev. buljong.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar