lördag 4 december 2010

Tarte tatin med hela äppelhalvor

 Stryk ut smör och strö över socker i en gjutjärnspanna. Placera urkärnade och skalade äppelhalvor över.

 Lägg över ett lock av smördeg och tryck till runt kanten, dekor är överflödig men vacker.

 När stekpannan värms upp smälter smöret och sockret ihop till en härlig karamell.

 I ugnen blir sedan smördegen tillagad och frasig.

Sedan vänder man upp tartinen på ett fat, passa noga då karamellen är fruktansvärt varm. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.


Tarte tatin 6 port

Smördeg:
200 g smör
4 dl vetemjöl
2-4 msk vatten
eller frysta färdiga smördegsplattor eller fryst utkavlad smördeg

Fyllning:
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1/2 citron, saften
6 äpplen

Smördeg: Blanda samman 1 /4 av smöret med mjölet och vattnet. Arbeta samman till en deg. Kavla ut till en rektangel. Skiva smöret över ena halvan och vik över den andra. Tryck till i kanterna. Kavla åter ut försiktigt så att smöret inte kryper ut. Vik sedan i tre delar. Kavla ut igen och upp repa detta tre gånger. Låt degen vila kallt mellan kavlingarna så går det lättare. Låt sedan plattan ligga i kylskåpet.

Fyllning: Bred ut smöret jämnt i en stor stekpanna. Häll över socker och citronsaft. Skala, halvera och kärna ur äpplena. Lägg dem med den runa sidan neråt i stekpannan. Kavla ut smördegen och rulla den runt kaveln. Lägg degen över äpplena i stekpannan. Knip in degen efter stekpannans form och skär av överflödig deg. Låt vila svalt i ca 15 min. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp en platta. Sätt stekpannan på plattan, som ska vara ordentligt varm, i cirka  15 min tills smöret och sockret bubblar och har fått en guldgul färg. Lyft då och då vid kanten med en liten kniv. Flytta pannan och placera den mitt i ugnen och grädda i 10-15 min, tills kakan fått fin färg. Ta ut pannan ur ugnen. Observera att skaftet är mycket varmt. Vänd upp kakan på ett fat och servera direkt med vaniljglass eller grädde. 

Kommentar: Jag använde en gjutjärnspanna som var 18 cm i diameter i botten och den var lite liten. Ta gärna en större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar