söndag 19 december 2010

Panforte med apelsin och citron

 Blanda alla nötter och torkade frukter innan, för sedan går det fort.

 Koka ihop socker och honung, använd inte en slickepott, min smälte sönder. 

 Snabbt som tusan får man blanda ihop nötblandningen med honungschokladen. Den stelnar fort, jag knådade in nötterna och hällde lösa bitar i botten på formen och tryckte ut blandningen över.

Efter att man gräddat kakan så skärs den i bitar och pudras med florsocker.



Panforte med apelsin och citron
250 g blandade nötter
1 dl russin (ca 60 g)
1 dl torkad frukt (ca 80 g), i mindre bitar
1 citron, rivet skal
1 apelsin, rivet skal
1 dl vetemjöl
1 dl honung
1,5 dl strösocker
150 g mörk choklad, i mindre bitar
florsocker
Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en form som är 20 x 20 centimeter. Täck formens botten med bakplåtspapper. Blanda samman nötter, torkad frukt, det rivna och mjöl i en bunke. Blanda honung och socker i en tjockbottnad kastrull och hetta upp på svag värme tills honungen börjar smälta. Höj värmen och koka massan i 2–3 minuter. Rör om under tiden. Smält chokladen i sockerblandningen. Vänd ner nötblandningen i sockerblandningen när chokladen smält. Blanda/knåda noga och häll smeten i formen. Tryck ut den ordentligt med handen och ställ in den mitt i ugnen. Grädda på 200 grader i 15 minuter och sänk därefter temperaturen till 150 grader. Fortsätt grädda i 20 minuter, ta sedan ut panforten och låt den svalna ordentligt. Skär upp i 1 centimeter breda stänger och pudra eventuellt med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar