torsdag 23 december 2010

Mor Lydias limpor

Ett riktigt gott bröd som jag alltid bakar till jul. Receptet kommer från tidningen Allt om mat.


Mor Lydias limpor 3 st

6 dl mjölk
75 g jäst
2 msk smör
1,5 dl ljus sirap
800 g rågsikt
2,5 tsk salt
2 st pomeransskal
300 g vetemjöl

Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Smält smöret, tillsätt resten av mjölken samt sirapen och ljumma till 37°. Koka pomeransskalen mjuka, skär bort det vita och hacka det gula samt blanda det med degspadet, jästen, och rågsikten. Arbeta degen kraftigt och tillsätt slutligen det mesta av vetemjölet till en fast deg. Täck bunken med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter. Ta upp degen, knåda den, dela den i 3 delar och forma limpor som läggs i långpanna. Jäs under duk 40 minuter till. Sätt ugnen på 175°, grädda limporna på första falsen nerifrån 30-40 minuter. Ta ut och pensla dem ev. med smält smör. Låt kallna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar