torsdag 2 december 2010

Lussekatter - julens saffransbröd

 Stöt saffran och salt i en mortel för att finfördela saffranet och få ut mer smak.

 Vacker bullig deg som är lättarbetad och gyllengul av smakrikt saffran. Receptet är klassiskt och kommer från en gammal Allt om mat tidning.

 Dela upp degen i bitar och rulla ut till fingertjocka längder och forma dem till lussekatter eller någon annan kul form. Viktigt är att de är ungefär lika stora för att de ska gräddas lika mycket.

 Tänk så vackra de är, längtar lika mycket varje år. 

Vackert gyllengula och doftar förföriskt. Pensla med ägg för en blank yta.


Lussekatter ca 40 st

2 påsar saffran, 1 g
0,5 tsk salt
200 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
50 g jäst, för söta degar
1 st ägg
1 kg vetemjöl, (17 dl)

Garnering och pensling
1 ägg, uppvispat
russin

Stöt saffran och salt i mortel. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och socker och värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke. Häll över lite av mjölkblandningen. Rör tills jästen  löst sig. Tillsätt resten av mjölken, saffran, ägg och det mesta mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Täck med bakduk. Låt jäsa 45 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta ihop den. Dela upp degen i 2 delar. Rulla fingertjocka längder ca 20 cm långa. Rulla ytterändarna åt olika håll. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Pensla lussekatterna med ägg, tryck i russin. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 min.



















2 kommentarer: