onsdag 8 december 2010

Saffranslängd med glöggkokta russin

 Den härliga fyllningen i denna längd är smör, mandelmassa, rivet apelsinskal och glöggkokta russin. Det blir saftigt, gott och smakrikt.

 Russinen får sjuda i glögg och sedan rinna av innan de tar plats på degen.

 Fyllningen är redo att rullas in.

 Rullar ihop degen till en rulle och klipper sedan ca 1 cm tjocka snitt nästan ända ner. Viker växelvis snibbarna åt höger och vänster tills rullen tar slut.
Resultatet är enastående om jag får säga det själv. Bjöd mina arbetskamrater på längden och den var mycket uppskattad.


Saffranslängd med glöggkokta russin 2 längder

50 g jäst
5 dl mjölk
200 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
2 pkt saffran á 0,5 g
15 dl mjöl, gärna vetemjöl special

Fyllning
2 apelsiner, rivet skal
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 dl russin
2 dl glögg

Ovanpå
1 ägg, vispat
pärlsocker eller mandelspån

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt saffran. Häll i mjölken och värm till 37 grader. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt ägg, socker och arbeta ner det mesta av mjölet (spara 1 dl till utbakning) till en mjuk, smidig deg. Täck degbunken och ställ degen att jäsa ca 40 minuter till dubbel storlek. Gör under tiden fyllningen.
Riv av det yttersta gula skalet av två vältvättade apelsiner. Riv eller skiva mandelmassan. Mosa ihop det rivna med smör och rör samman till en mjuk fyllning. Sjud russinen i glöggen ca 5 min och låt sedan svalna och rinna av i ett durkslag.
Ta upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Dela den i två delar och kavla ut en i taget till en ca 1/2 cm tjock rektangel på 20x30 cm. Bred ut hälften av fyllningen på vardera delen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen. Strö över hälften av russinen på vardera degplattan och rulla ihop på längden till en rulle. Lyft över den till en plåt med bakplåtspapper.Vik under ändarna och klipp sedan ca 1 cm tjocka flikar och vik dem växelvis åt höger och vänster. Jäs ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla en längd i taget med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker eller flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar