måndag 2 maj 2011

Bulgurgratäng med spenatfyllda auberginerullar

 Skär auberginen i tunna skivor på längden, ca 1/2 cm tjocka.

 Jag steker alltid mina skivor i en torr grillpanna. Det går också bra att steka dem på en plåt i ugnen och ringla över olivolja.

 Fyllningen är lök, vitlök, spenat och rökt skinka. Lägger på en stor tesked och rullar ihop.

 Rullarna läggs med skarven nedåt på en bädd av bulgur och toppas med riven parmesan.

 Resultatet blir en smakrik gratäng med mycket grönsaker. Den räcker till 4-5 hungriga personer och går bra att frysa in. Servera gärna med en sås gjord på yoghurt och färska örter. Receptet baseras på ett recept från Saltå Kvarn.



Bulgurgratäng med spenatfyllda auberginerullar 4-5 port

Bulgur:
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olja
3 dl bulgur
1 burk konserverade hela tomater
3 tsk ekologisk lantbuljong (t ex Biofood) eller 1 1/2 - 2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl vatten
salt
peppar
 
Fyllning:
250 g fryst spenat, tinad och urkramad
120 g rökt skinka, i små bitar
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
salt
peppar

2 aubergine, skivade på längden i 1/2 cm tjocka skivor
50-100 g parmesanost, riven

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj auberginen och skala den om du vill. Stek dem i en lätt oljad grillpanna tills dom är mjuka. Alternativt skär dem i ca 1/2 cm tjocka skivor på längden. Lägg ut dem på en plåt och ringla över rejält med olivolja och baka skivorna i ugnen till de fått fin färg, ca 5-7 min. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Gör fyllningen till auberginerullarna. Fräs lök och vitlök i lite olja. Tillsätt spenaten och skinkan. Fräs en liten stund och smaksätt med salt och peppar. Låt svalna. Gör i ordning bulguren. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt bulgur och rör om. Slå över tomater, vatten och buljong. Koka ca 10 minuter, bulgurn ska fortfarande ha tuggmotstånd. Häll ut i en gratängform, ca 20 x 25 cm. Lägg ut en skiva aubergine på en skärbräda och lägg på en stor tesked av spenatfyllningen. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt på bulguren i formen. Gör likadant med resten av aubergineskivorna. Fördela den rivna parmesanosten över rullarna. Grädda gratängen i 30 minuter eller tills auberginerna är mjuka. Ser gratängen torr ut, häll på 1 dl vatten under gräddningen. Servera gärna med en sås gjord på yoghurt och örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar