fredag 20 maj 2011

Vin - Saltå Kvarn lanserar biodynamiska viner

Nu satsar Saltå Kvarn på biodynamiska viner och champagne. Genom unika kontakter med ekologiska och biodynamiska vinproducenter i Frankrike kan de nu erbjuda ett mycket välsmakande sortiment.
Bilden är från Saltå Kvarns butik på söder i Stockholm, närmare bestämt Renstiernas Gata 27.
 
 Jag fick möjligheten att provsmaka Saltå Kvarns Riesling tillsammans med sommelier Johan Magnusson. Han beskrev vinet så här: Saltå Riesling är ett härligt vitt vin med fin fruktig doft och komplex smak med mineraltoner. 
Passar bra till fisk, skaldjur och ljust kött.
Druvorna odlas i Alsace av Charles och Dominique Frey. Charles har tagit över gården av sin farfar Joseph Frey som en gång startade försäljningen av buteljerat vin.
Med stor glädje praktiserar familjen Frey biodynamisk odling. Harmonin mellan jorden, plantorna och miljön är det som skapar druvor med energi och livskraft.
Rieslingdruvan är en av världens bästa druvor för vita viner. Rieslingdruvan mognar långsamt, vilket bidrar till att nyansrika aromer utvecklas, samtidigt som druvans syra behålls.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment tillsammans med en Bordeaux och en Côtes du Rhône.

Många var imponerade av vinet under kvällen och jag kommer att servera det till en ekologisk meny för att följa den röda tråden.

1 kommentar:

  1. Oj! Du kommer verkligen ihåg allt han sa! Perfekt för mig som har guldfisk minne, då kan jag bara gå in här och läsa :)

    SvaraRadera