onsdag 29 juni 2011

Kaffe - ZOÉGAS digitala kaffeskola del 5

Sista delen i Zoégas kaffeskola och nu ska du få lära dig det lilla extra för att kunna imponera med färskmalet kaffe. Lycka till!


Det lilla extra
Tre tips på hur du kan imponera på dina gäster med nymalet kaffe

Grilla - Lamm- och fläskytterfiléspett, grillsnurra och parmesansås

 Vi är på landet och där grillar vi mest varje dag. Hade från en fest över färsk lammytterfilé och mamma kompletterade med fläskytterfilé och en grillsnurra.

 Den enda kryddningen var salt och peppar. Jag tycker inte man behöver krångla till det om köttet är av bra kvalitet. Grillsnurran är kul och riktigt smakrik.

 Serverade en krämig parmesansås och färskpotatis till. Fantastiskt gott.



 Lamm- och fläskytterfiléspett, grillsnurra och parmesansås 4 port

300 g lammytterfilé
300 g fläskytterfilé
1 grillsnurra
1 kg färskpotatis
1 burk crème fraiche
2 dl riven parmesan
1-2 klyftor vitlök, pressade

Tänd grillen. Skär köttet i kuber och trä på grillspett. Koka potatisen. Rör ihop crème fraiche, parmesan och vitlök. Smaka av med salt. Trä ev. grillspett genom grillsnurran. Salta och peppra köttspetten och grilla dem. Lägg på grillsnurran och grilla ca 8 min. Servera spett, bitar av grillsnurran, potatis och parmesansås.

tisdag 28 juni 2011

Tävling - vinn en vitlöksrivare från Malva Krukmakeri

Har du skickat in ditt bidrag till tävlingen? Jag vill ha ditt bästa recept på sås, glaze eller marinad med vitlök. 
Du har chans att vinna en av dessa vackra vitlöksrivare från Malva Krukmakeri.



Bröd med müsli

 
 Här har jag använt det sista i müsliburken för att skapa ett saftigt och fiberrikt bröd. Jag använder Saltå Kvarns mjöl eller mjöl från min lokala kvarn.

 Plattade ut bitarna och tog ut ett hål med ett snapsglas. Hålen gräddas med på plåten men under kortare tid.

 Resultatet blir vackra hålkakor med fint tugg av müsli. Jag delar dem i fyra delar och fryser in som portionsbröd.


Bröd med müsli 4 kakor

25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 msk sirap eller honung
5 dl müsli
ca 12 dl vetemjöl (720 g)

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vatten, salt, honung, müsli och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig ca 5 min. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i fyra bitar. Forma varje bit till en rund, platt kaka. Ta ut ett hål i mitten med ett mått eller ett litet glas. Nagga kakorna och låt jäsa ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pudra kakorna med lite mjöl. Grädda mitt i ugnen ca 12 min ("hålen" ca 5 min). Låt kallna på galler.

måndag 27 juni 2011

Delikatesser från regionen Parma i Italien

 Jag fick under en förmiddag lära mig allt om delikatesser från Parma i norra Italien. Jag tänkte nu föra vidare mina kunskaper till dig. Tradition och kvalitet är två viktiga faktorer för framgång och det finns det gott om i Parma. Från detta lilla område exporterar man eftertraktade och utsökta produkter över hela världen. Idag är Parma känt som Italiens Food Valley med Prosciuttto di Parma, Parmigiano-Reggiano, Coppa di Parma och Salame Felino. De är även kända för sin pasta, mjölkprodukter, karljohanssvamp och viner.

 
 Parmigiano-Reggiano DOP är en produkt från ett specifikt område i norra Italien. Den hantverksmässiga framställningen är detsamma sedan urminnes tider. Man använder enbart mjölk från kor från trakten, utan tillsatser. Mjölken är obehandlad och får ej värmas. Den lagras i minst 12 månader och osten kontrolleras dagligen. Resultatet är en ren naturprodukt, lika unik som sitt ursprungsområde. Så när du nästa gång ska välja en parmesanost, tänk på arbetet som ligger bakom. Det är värt några extra kronor.

Denna gudagåva är drivor av Prosciutto di Parma DOP. En klassisk köttprodukt från gris som enbart produceras i området kring Parma. Enbart fyra ingredienser behövs: baklåret från grisar som är födda och uppfödda i Italien, havssalt, luft och tid. Skinkan lagras minst 12 månader och ända upp till 30 månader eller mer. Den innehåller vare sig tillsatser eller kemiska konserveringsmedel. För en enkel buffé, servera parmesanost i bitar tillsammans med balsamvinäger, ett gott bröd, skivor av salami, goda oliver och förstås Prosciutto.

 Coppa di Parma IGP är en charkuteriprodukt som produceras inom Parmaprovinsen. Den har en delikat doft och en mild, söt smak. Man använder i huvudsak delar från grisens nackmuskelatur som sedan torrsaltas. Den lagras för att utveckla doft, smak och arom. Ett riktigt läckert alternativ till kallskuret.
Felino är en liten by vid foten av Apenninerna i provincen Parma, känd för sitt medeltida slott och för sin enasående salami. Den består av rent griskött, inkråmet är till 75 % magert fläskkött och resterande 25 % fast grisfett. Salame Felino IGP har en grov struktur och är smaksatt med salt och peppar. En mild och väldigt god salami att bjuda på i sommar.

Märkningen DOP och IGP är en italiensk kvalitetsbeteckning för produkter från en viss region.

Mellan den 27 juni och den 10 juli kommer dessa ovanstående produkter att stå i centrum när tio utvalda köksmästare i Stockholm presenterar specialkomponerade maträtter utifrån dessa italienska delikatesser. Besök gärna någon av dessa restauranger och be om att få provsmaka köksmästarnas rätter.

Di Nova
Per Lei
Café Milano
Capri Due
Trattoria Romana
La Famiglia
Da Luigi
Serwito
Nostrano (endast v. 28-29)
Il Tempo (endast v. 26)


Blomkålstabouleh, rödbetsquinoa, fetaost och ärtpesto

Bara färgpaletten på den här tallriken gör mig hungrig. Saftig rödbetsquinoa samsas med fräsch blomkålstabouleh. Till detta en salt, krämig fetaost och ärtpesto med mandel. Inget att fundera på, gör det ikväll. Tallriken kommer från Malva Krukmakeri och recepten från Ulrika Davidssons bok Raw food.


Blomkålstabouleh, rödbetsquinoa, fetaost och ärtpesto 4 port

Blomkålstabouleh

Rödbetsquinoa

300 g fetaost

Ärtpesto (min egen variant):
100 g mandel
2 dl frysta ärtor
1/2-1 citron, saften
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vatten
ca 1-1 1/2 dl tjock naturell yoghurt
salt
svartpeppar

Börja med rödbetsquinoan. Under tiden allt kokar gör blomkålstaboulehn. Ärtpesto: Mixa mandel, ärtor, citronsaft och vitlök i en matberedare. Droppa i vatten lite i taget och fortsätt mixa till en jämn röra. Klicka ev. i yoghurt om det behövs för att smeten ska bli slät. Rör annars i yoghurten efter och smaka av med salt och peppar. Lägg upp rödbetsquinoa, blomkålstabouleh, fetaost och ärtpesto på tallriken. Servera!


Kommentar: Orginalreceptet på ärtpesto innehåller 2 dl olja, vilket jag tycker är alldeles för mycket fett till en måltid. Ärtpeston med yoghurt blir syrligare och man får därför justera mängden citron efter hand.

söndag 26 juni 2011

Min midsommarafton

Efter en härlig lång frukost är det dags att klä midsommarstången. Här plockar min dotter några blommor för att öka på färgpaletten bland pioner, prästkragar och björkris.

Före dansen kring stången njuter vi av en härlig sillunch. 

 Egen färskpotatis, matjesill, knäcke med västerbottensost, krämig senapssill och inlagd stekt strömming.

 Klockan två var det dags att resa den fina midsommarstången. 

 Dans kring stången är en trevlig tradition och man får åter ta fram sitt barnsliga jag. 
Min dotter blev dock överväldigad av allt folk och vågade till en början inte dansa, som hon längtat så mycket efter. Men, det släppte efter en stund.

 Till kvällen gjorde vi en helt underbar plankstek med hemgjort café de paris-smör. När mörkret till slut började lägga sig tände vi levande ljus i trädgården. Dessa ljusträd ni ser på bilden är jättefina men jag kallar dem "cirkusträd" för jag får direkt en känsla av tivoli i Köpenhamn. Kort och gott en fantastisk midsommar med god mat, trevligt sällskap och glada barn.




lördag 25 juni 2011

Grillade skaldjur i marinad med sambal oelek och färska örter

 Det här är en av de absolut godaste förrätterna jag någonsin ätit. Stora scampi i kryddig och smakrik marinad. Tyvärr finns inte scampi på Naturskyddsföreningens gröna lista. Vill man vara helt säker på att bidra till ett hållbart fiske ska man välja MSC eller KRAV-märka skaldjur.

Scampin marineras i en folieform som sedan ställs direkt på den varma grillen. Servera med ett gott bröd och du blir höjd till skyarna. Riktigt, riktigt läckert!





Grillade skaldjur i marinad med sambal oelek och färska örter 3 port

12 stora råa scampi eller stora räkor
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
1 1/2 krm salt
1 1/2 krm peppar
2 1/2 msk olja
3 msk hackad persilja

Lägg den råa scampin eller räkorna i en folieform. Hacka vitlöken fint och blanda med scampi, sambal oelek, salt, peppar, olja och hackade örtkryddor. Låt marinera ca 1 timme.
Ställ folieformen direkt på grillen och grilla 3-4 minuter, vänd räkorna efter halva tiden. Servera direkt med ett gott bröd.

fredag 24 juni 2011

Midsommarafton

 Flaggan är hissad för att fira midsommarafton. Än så länge är himlen blå med enstaka moln.

 Igår såg det dystert ut men vi hade mysigt inne i sommarstugan.

 Vi ber till vädergudarna för sol och värme.

 
Men, lite regn hör ju faktiskt till.

 Nu hänger midsommarklänningen framme och dottern väntar på att få dansa kring stången.

Sol, vind och vatten är
det bästa som jag vet
men det är på dig jag
tänker i hemlighet
Sol, vind och vatten
höga berg och djupa hav
Det, är mina drömmar vävda av
 
Ted Gärdestad

torsdag 23 juni 2011

Midsommar - tårta

Tårta med jordgubbsmousse

Kerstins midsommartårta

Pavlova med lemoncurd och jordgubbar

Marängtårta med grädde och jordgubbar

Glad midsommar!

Ananaspaj med kokos

I dessa sommartider behöver man enkla men alldeles underbara dessertrecept. Det här är ett av dem. Färsk tärnad ananas under ett täcke av kokos. Helt underbart gott tillsammans med vaniljglass.


Ananaspaj med kokos 6 port

1 färsk ananas, skalad och tärnad
(1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver)
50 g smör
2 ägg
1/2 dl strösocker
4 dl kokosflingor
1/2 dl ljus sirap

Sätt ugnen på 200°. Dela ananasen på mitten, skär bort den hårda stocken och skär köttet i bitar. Blanda ananasen med vaniljpulvret. Lägg ananasen i en ugnssäker form. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smör, kokosflingor och sirap i äggvispet. Fördela smeten över ananasen och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Servera kakan ljummen eller kall med glass eller vaniljkesella.

tisdag 21 juni 2011

Midsommar - årets meny

Midsommar - det är något riktigt speciellt. Nu när jag har egna barn har jag gått tillbaka till de traditioner jag hade som liten. Sillunch tillsammans med familjen, dans kring midsommarstången, lek och bus och sedan grillmiddag i solnedgången. Så blir det även i år.


Midsommarmeny

Lunch
Matjessill med gräddfil, rödlök och gräslök
 Senapssill med dill
Färskpotatis
Inlagd stekt strömming
Knäckebröd
Västerbottensost

Middag
Grillade örtmarinerade tigerräkor

Plankstek med grillad biff, potatismos, Café de Paris, tomat och baconlindade haricots verts

Jordgubbar med vispad grädde

måndag 20 juni 2011

Min trädgård

 Hemma har jag en liten täppa på 200 kvm som jag fyllt till bristningsgränsen. I västlig riktning ligger min köksträdgård, tre pallkragar som år från år får nytt innehåll. Lådan till höger innehåller i år örter som persilja, gräslök, salvia, oregano, rosmarin och timjan. Några kvarglömda vitlökar har fått ny kraft och reser sig mot himlen. I mittenlådan har jag utökat jordgubbslandet, sått romansallad, stjärnmangold och tidig vitlök. Den vänstra lådan får minst sol och därför odlar jag på höjden. Bönor i alla former och färger tillsammans med doftande luktärt. Bakom lådorna tronar tre amerikanska jätteblåbär.

 Trädgården ligger i söderläge med höga staket runt. Det blir väldigt varmt, rena medelhavsklimatet. Därför blommar vissa blommor väldigt tidigt och bär mognar fort. Jag har två äppelträd som ger välbehövlig skugga och en liten damm med porlande vatten.

I västerläget har jag en lavendelrabatt längs altangolvet och rosenpelargoner på rad i kruka. Mot väggen rosenvial, klematis och kaprifol. I det mörkaste hörnet blommar min Flammentnazros. Ormunkar, funkia, brokbladig lungört, randgräs och mahonia ger en lummig och grön vägg mot norr.

 Daggkåpan trivs i ett mörkt hörn under äppelträdet. Morgondaggen ligger som små droppar på bladen.

 För två år sedan strödde jag ut gamla frön från bl a fingerborgsblomma. Nu blommar dom med fantastiskt vackra blommor.

 Min ros av sorten Flammentanz har en otrolig växtkraft och blommar villigt. Den har också blivit rejält ompysslad med ny rosjord, ordentlig beskärning och lite såpa mot lössen.
 Irisen har nu blommat över men jag njuter varje år då den vecklar ut sina vackra blad. Kort men intensiv blomning och en riktig skönhet.

 Tidig vår bultar mitt hjärta lite extra för det rosa löjtnantshjärtat. En gammal vacker växt som kan blomma om efter hård beskärning. Hos mig har det aldrig fungerat men det är värt ett försök.

 Som en urtidsblomma ligger dom små ormbunksknölarna och väntar på att få veckla ut sina blad. De frösår sig mer än gärna och när alla slagit ut får vi en djungelkänsla i trädgården.

Stäppsalvian blommar troget och lyser upp sitt hörn av trädgården. Med en intensiv blå ton kompletterar den Irisens blomma som är närmsta granne.

söndag 19 juni 2011

Rabarber

Rabarber, denna fantastiska växt som kan användas till så mycket och väcker så många minnen. Vårens första rabarber får mig att rysa. Första skörden i år blev till saft, fördelen att göra det tidigt är att det blir så vacker röd färg på saften. Sedan följer förstås pajer, kräm och sylt i alla former och de sista lite träiga stjälkarna får åter bli saft.


Smarriga rabarberrecept







lördag 18 juni 2011

Spa - Yasuragi Hasseludden Kids


 Foto: Yasuragi Hasseludden
Familjeyoga, Fish Spa och sumobrottning är några av nyheterna när Yasuragi Kids öppnar 17 juni. Dessutom återkommer tidigare favoriter som mangahörna, samurajstig, karaoke och massagesaga. Och förstås det japanska badet.

- I år har vi laddat upp med många spännande nyheter som jag tror kommer locka både nya och återkommande gäster, säger Anna Spjuth, VD. Vissa av aktiviteterna är stillsamma, men inte alla. Gemensamt är att de ska stimulera fantasin och bli minnen som barn och vuxna har ihop.

Normalt är det 16-årsgräns på Yasuragi Hasseludden. Men under Yasuragi Kids, 17 juni till 14 augusti, är gäster i alla åldrar välkomna. Då blir hela verksamheten inriktad på aktiviteter för både stora och små. Barnen smyger som ninjor, bygger sin egen drake, går på yoga, badar och njuter av den goda maten.
Barn som är över åtta år kan få behandlingar som massage, ansiktsrengöring och fotbehandling med chokladinpackning. För alla barn finns Japanpyssel där man kan vika sin egen trana, teckna manga, måla och göra drakar. De allra minsta barnen kan koppla av i en myshörna.
Man kan besöka Yasuragi Kids över dagen eller bo kvar en eller flera nätter.


Årets nyheter
Familjeyoga är en yogaform speciellt utvecklad för Yasuragi Kids av wellness-profilen Annette Lefterow, där barn tillsammans med sina föräldrar får uppleva yogans positiva kraft och energi.

Sumobrottning är en kombination av lek och tradition. En rolig och utmanande fysisk aktivitet som inleds med att barnen får kunskap om sumobrottning och sedan får prova själva.

Fish Spa – stoppa ner fötterna i ett bad av levande, små exotiska terapeutfiskar. Garanterat en spännande och annorlunda upplevelse för vuxna och barn.

Aqua Kids är en vattenaktivitet för hela familjen som görs i ett lugnare tempo i vår stora pool. Finns också i en variant för vuxna, Ai Chi.

fredag 17 juni 2011

Rödbetor med quinoa

Smakrikt och väldigt färgglatt på tallriken blir quinoan blandad med rivna kokta rödbetor. Receptet kommer från Ulrika Davidssons bok Raw Food.



Rödbetor med quinoa 4 port

4 små rödbetor
3 dl quinoa
2 msk olivolja
1 citron, pressad
salt
svartpeppar

Lägg rödbetorna i en kastrull och koka i lättsaltat vatten i ca 40 min. Skala och riv rödbetorna grovt. Skölj quinoan och koka enligt anvisningar på paketet. Häll av quinoan och blanda med rödbetorna. Ringla över olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Tävling - vinn en vitlöksrivare från Malva Krukmakeri

Ny tävling i samarbete med Malva Krukmakeri. Du har chans att vinna en av dessa vackra vitlöksrivare och får själv välja färg. Riv vitlöken i botten och blanda sedan i resten av ingredienserna till
t ex din sås. 


Tävlingsuppdrag:
Hur gör du din godaste sås, glaze eller marinad med vitlök?


Lämna ditt tävlingsbidrag samt din mailadress och önskad färg på vitlöksrivaren här i kommentarsfältet.

Sista tävlingsdag för att lämna ditt bidrag är 
1 juli 2011 kl: 16:00
Tävlingen är avslutad!