Idag blev min rabarbersaft med vanilj klar, oj oj oj vilken saft! Den absolut godaste jag smakat! Började med att skär rabarber, oskalad, i bitar.
Tillsätt en vaniljstång, två skivade citroner och vinsyra.
Täck med kokande vatten. Enkelt eller hur?! Låt sedan saften stå i 2 dygn.
Till saften behövs:
3 kg rabarber, skivad och oskalad
2 citroner
1 vaniljstång
60 g vinsyra (ca 1 1/2 paket)
4 liter vatten
1 kg socker per liter avrunnen saft (jag hade i 4 kg)
Atamon till flaskorna (använde jag inte då jag fryser in min saft)
Gör så här:
- Skölj o skiva rabarbern
- Tvätta o skär citronerna i skivor
- Dela vaniljstången på längden och sedan i 4 cm stora bitar.
- Lägg allt i en stor (riktigt stor) gryta.
- Strö över vinsyran.
- Koka upp 4 liter vatten i en separat gryta. Häll det kokande vattnet över rabarbern, citronerna, vaniljstången o vinsyran och låt stå i 2 dygn med lock på (jag lät grytan svalna i rumstemperatur och ställde den sedan i kylen).
- Efter 2 dygn silas allting. Rör ner 1 kg socker per liter avrunnen saft. Rör länge tills sockret har löst sig. OBS! Saften är färdig efter silningen, den ska alltså INTE kokas upp igen.
- Häll upp på Atamon-behandlade flaskor.
Brukar göra rabarbersaft, men har aldrig testat med vanilj! Måste testa asap :-)Kanske tillsammans med kolakakor med ingefära (som jag inte heller testat tidigare!)
SvaraRaderaTack för tipsen
/Lina
Testa! Du kommer inte bli besviken.
SvaraRaderaJag använde rabarbern som blev "kvar" och blandade en del av den med en påse jordgubbar+ lite hallon till en helt fantastisk kräm!!! Alltså citron- och vaniljmarinerade rabarber....inte helt fel! Testa detta! /Cecilia
SvaraRadera