fredag 5 juni 2009

Rabarberkaka med kardemumma - sommarens godaste?

Passa på och ta tillvara sommarens första rabarber.

Kanske blir det en nationalkaka.


Rabarberkaka

Rabarber:
2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna bitar, ca 1 cm breda
1 tsk kardemumma (gärna nystött)
2 tsk socker

Sockerkakssmet:
100 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk

Skölj, skala och skär rabarbern i bitar. Blanda socker, kardemumma och rabarberbitarna.
Gör sockerkakssmeten, gärna med elvisp.
Vispa smör och socker, tillsätt ägget, bakpulver, vaniljsocker, mjöl och mjölk. Vispa till jämn smet.
Häll i rabarbern och rör om.
Bred ut smeten i en smord och bröad form utan hål i mitten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och släpper från kanten.
Låt svalna.
Servera gärna med vaniljsås, glass eller grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar