tisdag 30 juni 2009

Korvbröd med fullkorn

Grova korvbröd är ju också gott, så jag satte en deg med grahamsmjöl också.

Gjorde likadant med fullkornsdegen som med de ljusa korvbröden. Delade degen i två, plattade ut och delade i 8 delar.

Fina, eller hur?



Korvbröd med fullkorn ca 22 st

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl olja
1 tsk salt
2 tsk socker
½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli)
½ dl vetegroddar (eller kli)
4 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl special eller vanligt vetemjöl


Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.
  2. Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst.
  4. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.
    Använd sedan en elvisp med degkrokar, degblandare eller dina händer.
  5. Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av vetemjölet och kör med elvispen till en jämn deg.
  6. Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta in allt mjöl med elvispen. Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara kladdig. Detta tar ca 5 minuter.
  7. Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter eller till dubbel storlek under en bakhanduk.
  8. Ta upp degen på en mjölad bänk.
  9. Dela degen i två delar.
  10. Kavla eller forma degen till en rektangulär platta ca 12 x 25 cm. Skär i längder, ca 2.5 cm breda (så att det blir ca 10 st).
  11. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
    (Vill man ha rundare korvbröd kan man rulla dem lite innan man lägger dem på plåten.)
  12. Låt jäsa 30 minuter.
  13. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. I varmluftsugn 200 grader i ca 12 minuter.
  14. Låt svalna under bakduk.

Kommentar: Tar alltid mindre mjöl än vad det står i receptet och blandar i mer efter jäsning om det behövs. Rekommenderar att degen är lite kladdig när du blandat i mjölet.Jag gjorde lite större bröd, 16 st, av degen. Penslade med vatten före och efter gräddning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar