lördag 6 juni 2009

Lök tarte tatin - fantastiskt



Kokade banan-schalottenlök i rödvinsmarinad och la dem i en gjutjärnsstekpanna.

Täckte pannan med smördeg.

Se så fin den blev. Receptet kommer från Karin Franssons bok Sju årstider.

Vi åt tatinen till ugnsrostade grönsaker, lammkotletter och lammfärsbiffar med fetaost. Tarten är fantastisk god, tveka inte att prova.

Gott skulle också vara att äta löktatinen med en getostkräm och lufttorkad skinka. Bara löken skulle också vara god som tillbehör till kött eller skinka


Lök-tarte tatin 4-6 portioner

Kavlad smördeg (jag kavlade ihop några frysta plattor)
800 g scharlottenlök (gärna banan-scharlotten)
4 msk råsocker (jag tog vanligt socker)
3 dl kraftigt rödvin
3-4 msk rödvinsvinäger (hade bara vitvinsvinäger)
1 msk flytande köttbuljong (jag tog en halv köttbuljongtärning)
1 vaniljstång (hade ingen)
1 lagerblad (hade ingen)
nymalen svartpeppar
4 kvistar timjan
Smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och skär dem i ca 1-2 cm tjocka skivor. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli ljusbrunt. Värm under tiden upp vinet i en annan kastrull.
Tag av sockret från värmen, häll i det varma vinet. Nu fräser det till. Ställ tillbaka grytan på plattan, sänk värmen och lägg i vaniljstång, lagerblad, buljong och vinäger. Koka till sockret har smält.
Lägg ner löken i kastrullen, lägg i timjankvistar och lite svartpeppar. Småkoka tills löken är mjuk. Ta upp lökskivorna, ta bort timja, lagerblad och vaniljstången, koka rödvinsspadet tills det blir tjockflytande.
Smörj en stor gjutjärnsstekpanna med smör. Lägg i löken. Täck med utkavlad smördeg och gör några hål med en gaffel. Ställ in pannan i ugnen och grädda i 12-15 minuter eller tills smördegen fått färg. Låt den vila några minuter.
Lossa smördegen från kanterna. Lägg en tallrik över och vänd upp löktårtan på tallriken så att smördegen hamnar i botten. Droppa den tjockflytande rödvinskaramellen över tårtan. Smula gärna över lite färsk timjan och krydda med lite svartpeppar.

Kommentar: Jag serverade tårtan i stekpannan utan att vända den, för att behålla frasigheten i smördegen. Vände sedan upp en bit på tallriken och droppade över karamellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar