måndag 15 juni 2009

Hemgjord pizza - för mysiga hemmakvällar


Hemgjord pizza är fantastiskt gott, enkelt att göra och du vet vad du får.


Praktiskt att ta tillvara rester och lyxa till det. Jag serverade min pizza med färsk vitkål och en dressing på olivolja, vit balsamvinäger, salt och peppar. Receptet kommer från en av mina favorit kokböcker, Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

Till degen (satsen räcker till 2 riktigt stora eller 4 mindre pizzor)

1/4 paket färsk jäst (12 g)

1/2 tsk salt

1 tsk honung

2 dl ljummet vatten

2 msk mjölk

2 msk olivolja

5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lägg i honung och salt och slå på lite av vattnet. Rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, mjölk, olja och vetemjöl. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt i bunken med en träslev eller med elvisp försedd med degkrokar. Det är viktigt att den här degen blir följsam och smidig, och det blir den först efter en rejäl bearbetning. Låt sedan degen jäsa övertäckt i sin bunke i minst 40 minuter eller tills den har blivit ungefär dubbelt så stor.


Till tomatröran

1 finhackad gul lök

1-2 msk olivolja

1 burk krossade tomater

3 msk tomatpuré

oregano eller basilika

salt, svartpeppar

Laga tomatröran medan degen jäser

Fräs den fint hackade löken i lite olja, häll i burktomaterna, tillsätt tomatpuré, oregano eller basilika samt salt och svartpeppar. Koka utan lock till en tjock röra i 10-15 minuter. Rör om då och då. Smaka av och låt röran kallna.

Baka ut pizzorna så här

Värm ugnen till 275 grader, det ska vara stark värme till pizza. Dela degen i 2 eller 4 bitar. Kavla ut degbitarna tunt och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Bred ut tomatröran ända ut till degkanterna, lägg på valfri topping, t ex tunt skivad rödlök, tunt strimlad paprika och hela eller skivade oliver (jag har champinjoner, skinka, ananas, mozzarella, riven ost och oregano). Toppa med riven ost och smula sedan över torkad oregano. Grädda (en plåt i taget) mitt i ugnen i 12-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar