torsdag 11 juni 2009

Falukorv med stuvad vitkål - variation i vardagen


Hade vitkål kvar från igår och beslöt mig för att stuva den. Gott och lite annorlunda tillbehör till korv, kött, köttbullar, bacon, pannbiff eller fläsk. Servera ev också kokt potatis.


Stuvad vitkål 4 port

500-750 g vitkål (eller andra grönsaker som t ex blomkål, morötter, skärbönor, brytbönor, spritärtor)
1/2 tsk salt till 5 dl vatten

Skär vitkålen i små bitar. Mät och koka upp vatten. Lägg i kålen som nätt och jämnt ska täckas av vattnet. Tillsätt salt. Koka kålen nätt och jämnt mjuk under lock, 5-10 minuter. Häll av spadet och låt kålen rinna av.

Stuvning:
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 msk smör
salt
peppar
muskotnöt
persilja

Gör stuvningen. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull, tillsätt resten av mjölken och fettet. Koka upp under omrörning och koka 3-5 minuter. Smaksätt med salt och peppar, ev också lite riven muskotnöt. Lägg i den avrunna kålen och värm stuvningen. Häll upp den och klipp över persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar