torsdag 11 juni 2009

Ratatouille - för bebisar och vuxna


Av de här vackra grönsakerna tänkte jag göra en sats barnmat. Tänk på att tomater redan nu är billigare per kg än krossade tomater på burk. Gör ofta den här röran till mig själv och fryser in, serverar den med pasta och parmesan.


Mixade alla grönsaker och tillsatte en skvätt grädde för att runda av smaken. Gör du röran till vuxna skippar du mixningen och grädden.


Nio burkar blev det (gjorde en mindre sats än nedanstående recept). Tänker servera röran med ris eller pasta och ev variera med att tillsätta fisk, köttfärs eller kyckling.


Till 10 personer

6 lökar
6 paprikor, röda och gula
2 auberginer
3 zucchini
2-3 msk olivolja
6 vitlöksklyftor, finhackade
10 färska tomater eller hela tomater från 2 burkar (à 400 g)
1 lagerblad
1 msk färsk finhackad timjan eller rosmarin
2 tsk salt (uteslut salt om du lagar mat till barn under ett år)
2 krm svartpeppar

Skölj alla grönsaker. Skala och grovhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar om ca 2x2 cm. Skär aubergine i ungefär lika stora bitar. Skär zucchini, först på längden, sedan i halvmånar. Fräs löken i olivolja. Tillsätt paprika, aubergine, zucchini och vitlök och låt allt fräsa sakta i minst 10 min. Skålla och skala de färska tomaterna, skär dem i fyra delar och lägg dem i grytan. Eller häll i burktomaterna med sitt spad. Låt allt koka sakta utan lock 10-15 minuter. Rör om då och då. Lägg i lagerblad och timjan och smaka av med salt och peppar (innan du saltar kan du ta undan en del till barnmat och mixa). Låt småputtra ytterligare 10 minuter. Koka inte för länge, grönsakerna ska fortfarande ha lite spänst.
Servera röran till lammstek eller annat stekt eller grillat kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar