fredag 12 juni 2009

Laxlasagne - varvade godsaker


Mmmm, lax, spenat och fetaost


Gratinerad med citronsås och ost.

Riktigt gott och kul variation på lax.


Laxlasagne 4 portioner

180-190 g färska lasagneplattor (motsvarar ca ¾ fp)
400-500 g färsk lax, skinn och benfri
drygt 100 g färsk babyspenat
ca 1 dl tärnad fetaost
1-1,5 burk Creme fraiche
1 fp (2,5 dl) färdig mild citronsås 5%
2 msk pressad citron
0,5 dl riven ost
1 tsk olja till formen
ev. salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort skinn och ben från laxen. Skär den i ca 1,5 cm tärningar. Ta bort kraftigare stjälkar från spenaten och strimla den. Dela fetaosten i små bitar. Värm citronsåsen i en kastrull. Rör i fraichen och den pressade citronen. Smaka av (ev. kan mer citron behövas men tänk på att fetaosten är salt och att spenat kan ha en ganska stark smak så krydda försiktigt i övrigt). Smörj en ugnsform med oljan. Lägg ett lager med lasagneplattor i botten. Lägg på hälften av laxen, spenaten och feta osten. Slå över knappt hälften av såsen. Upprepa ytterligare ett varv. Avsluta med ett lager lasagneplattor och ringla den sista lilla skvätten sås över. Strö över osten. Gratinera i ugn ca 20 min. Servera med sallad.

Kommentar: Jag skippade den färdiga citronsåsen och gjorde en egen av mjölk, idealmjöl, rivet skal av en citron, salt och peppar. Använde också fryst spenat som jag tinade och kramade ur, istället för färsk babyspenat. Det krävs ganska mycket salt för att det ska bli bra, gör du egen sås så krydda lite extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar