söndag 5 juli 2009

Varvad chokladmousse med mörk- och ljus choklad

Den här desserten är en repris från förra årets 30-års kalas. Vit mjuk chokladmousse som täcker det undre lagret av mörk smakrik chokladmousse, garnerad med jordgubbe.



Varvad chokladmousse med mörk och ljus choklad
Ingredienser 8–10 små glas:

Mörk chokladmousse
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor

Vit chokladmousse
1 gelatinblad (2 g)
3 dl vispgrädde
100 g vit choklad

8-10 jordgubbar till dekortion

Så här gör du:
  1. Bryt sönder den mörka chokladen i bitar.

  2. Lägg den i en sopptallrik med kant och placera tallriken över en liten kastrull med kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält. Eller smält chokladen i mikrovågsugn 1–1 1/2 minut utan lock.

  3. Vispa grädden, men vispa den inte hårt (för då blir den färdiga moussen grynig).

  4. Lyft bort chokladtallriken från värmen och rör ner en äggula i taget.

  5. Ta undan lite av den vispade grädden (i en tekopp förslagsvis).

  6. Vänd med en slickepott ner den grädden i chokladsmeten, inte tvärtom. Blanda väl. Vänd sedan ner chokladblandningen i resten av grädden och rör om med luftiga tag.

  7. Blötlägg gelatinet genom att rulla ihop gelatinbladet till en smal rulle och ställa denna i ett stort glas med kallt vatten. Låt stå 5 minuter.

  8. Vispa grädden men vispa inte hårt, den ska fortfarande vara nästan lite rinnig.

  9. Hacka den vita chokladen i småbitar och lägg dem på en ugnssäker tallrik.
    Lägg bitarna i en sopptallrik med breda kanter och placera tallriken över en liten kastrull med en aning kokande vatten. Efter några minuter har chokladen smält.

  10. Lyft upp gelatinbladet och lägg ner det i den varma chokladen. Lyft åt sidan och rör om lite så att gelatinet smälter.

  11. Vänd sedan med slickepott ner lite av den vispade grädden, några matskedar i taget (sammanlagt 1–1 1/2 deciliter), i chokladen och rör om med slickepotten tills det blir slätt.

  12. Häll sist ner blandningen i skålen med den vispade grädden. Rör det hela slätt.

  13. Varva chokladmousse med ett lager mörk och ett lager vit chokladmousse i portionsglas. Börja med den mörka moussen, lagad efter receptet här intill, och lägg den nederst i glasen och låt den stelna i kylskåp. Toppa sedan med den vita moussen, garnera med jordgubbe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar