lördag 11 juli 2009

Mintchokladkaka - i all sin enkelhet genialisk

Bakar en mintchokladkladdkaka, från Maria Öhrns bok Kladdkakor, till dessert idag. Smälter smör på svag värme och smälter ner After Eight till en härlig minchokladsmet.

Rör ner smeten i de uppvispade äggen och sockret.

När kakan gräddats en stund lägger jag på mintchoklad till glasyren.

Vilken goding! En tunn och härligt seg kaka med rejäl mintsmak.

Serverar med en klick grädde dekorerad med silverkulor.


Mintchokladkaka


1oo g smör
100 g (12 st) mintchokladkakor, t ex After Eight
2 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver

Glasyr
150 g (18 st) mintchokladkakor, t ex After Eight

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Dra kastrullen från värmen och bryt ner mintchokladkakorna. Låt smälta och rör till en jämn smet. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen. Rör om noga. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta och rör ner blandningen i smeten. Häll smeten i formen och grädda 18 minuter i 175 grader.
Ta ut kakan ut ugnen och täck toppen med mintkakor. Grädda ytterligare 5 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant. Förvara svalt.

Kommentar: Har du en belagd form räcker det att smöra formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar