söndag 12 juli 2009

Knapriga biscotti med hasselnötter och choklad

Jag gillar riktigt knapriga biscotti och det här ett suveränt recept på just sådana. Rostar hasselnötter i torr panna till skalet börjar spricka. Låter dom svalna och tar sedan bort skalet genom att lägga dem i en kökshanduk och gnugga runt.

Blandar alla torra ingredienser och knäcker äggen i mitten. Rör till en deg, ofta behövs det knådas med händerna för att degen ska gå ihop. Är den för torr kan du tillsätta en skvätt vatten.

Rulla degen, på mjölat bakbord, till tre längder.

Grädda tills dem är gyllenbruna.

Ta upp längderna på skärbräda och skär i sneda skivor. Lägg tillbaka på plåten med snittytan uppåt och låt dem torka i ugnen.

Karolines knapriga biscotti med hasselnötter och choklad

150 g hasselnötter, rostade, hackade
50 g mörk choklad, grovt hackad
4 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1/4 tsk bakpulver
drygt 1 msk flingsalt
2 ägg


Gör så här:
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet spricker. Gnugga bort skalen i en kökshanduk. Hacka nötterna grovt. Blanda alla torra ingredienser och nötterna i en bunke. Häll i äggen och knåda ihop till en deg. Rulla till tre rullar på mjölat bakbord. Lägg dem på en plåt och grädda 15-20 minuter på 200 grader tills de fått en gyllene färg. Ta ut längderna. Sänk värmen till 175 grader. Skiva rullarna lite på snedden, i 1 cm tjocka skivor. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.

Kommentar: Jag brukar få torka dem längre än 25-30 minuter. Sänker då värmen något och låter dom stå inne längre. Låter också plåten stå kvar i ugnen över natten, då blir dom riktigt knapriga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar