tisdag 7 juli 2009

Pastagratäng med smak av Provence

Av detta lagade jag en jättegod pastagratäng.

Stekte löken mjuk och lade sedan i purjolök och vitlök. När alla var mjukt tillsatte jag mangolden.
Massor av goda smaker, redo att gräddas. Tar du inte en liten långpanna så behöver du två ungsformar. Jag tog en stor- och en lite mindre ugnsform.

Så läckert!




Pastagratäng 4-6 portioner

300 g kycklingfilé
400 g okokt Penne pasta
1-2 gula lökar (jag tog 1 lök)
1 purjolök
2 klyftor vitlök
70 g strimlad mangold eller 1 påse babyspenat (ca 70 gr)
2 burkar Crème Fraiche
1 tärning kycklingbuljong (gärna ekologisk)
2 tsk Herbes de Provence
1 citron, skalet finrivet
200 g chaminjoner
1/2 d vatten
100-150 gr riven ost


Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

2. Tärna kycklingfilén och stek den sedan i en stekpanna. Salta och peppra efter behag. Ställ åt sidan.

3. Hacka löken, skiva purjolöken och finhacka vitlöken. Stek löken mjuk och tillsätt sedan purjon och vitlöken, stek tillsammans utan att de tar färg. Vänd ner den sköljda mangolden/babyspenaten och blanda runt med löksorterna. Ställ åt sidan.

4. Skiva champinjonerna och bryn dem i samma stekpanna som du stekt kycklingen i. Tillsätt 1/2 dl vatten och låt dem få färg. Salta och peppra efter behag.

5. Häll de båda brukarna med crème fraiche i en stor skål (Obs! skålen måste rymma över 2 liter, annars blir det svårt att vända runt pastan i såsen). Hacka buljongtärningen fint och rör ner den med Herbes de Provence och citronskalet.

6. Vänd ner kycklingen, löksorterna med mangolden/babyspenaten samt champinjonerna. Rör runt så att allt blandas väl.

7. Vänd ner den kokta pastan och se till så att såsen fördelas jämt över pastan.

8. Häll upp alltsammans i ungsformar eller en mindre långpanna.

9. Häll över den rivna osten.

10. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter så att gratängen får fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar