fredag 3 juli 2009

Tekakor med grahamsmjöl och pomerans

Jag delar min deg i åtta bitar och rullar degklumparna till bollar. Plattar sedan ut dem med handflatan.

Nagga lätt med en gaffel och låt jäsa.


Pensla med vatten efter gräddning om du vill ha ljusbruna fina tekakor.


8-9 tekakor


50 g smör

3 dl mjölk

50 g jäst (gärna för söta degar)

1/2 dl sirap

1/2 tsk salt

1 tsk malda pomeransskal

300 g (ca 5 dl) grahamsmjöl

210 g (ca 3 1/2 dl) vetemjöl


  1. Smält smöret och häll i mölken, värm till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan, rör om så jästen löser sig.
  3. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av vetemjölet till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ta ev mer mjöl.
  5. Jäs övertäckt i 40 minuter och sätt ugnen på 225 grader.
  6. Ta upp degen på bakbordet och dela i 8 eller 9 delar. Platta ut varje del till en rund kaka.
  7. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga dem lätt och jäs i 30-40 minuter.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen 6-8 minuter. Pensla med varmt vatten efter gräddningen.
  9. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar