onsdag 22 juli 2009

Vista Kulle - i jättens fotspår


På skylten står det:
VISTAKULLE
13 km. fr. Jönköpings Ö
30 km. fr. Vireda
144 m. öfver hafvets yta
56 m. öfver Vetterns yta


Vireda är en småort i Aneby kommun i Jönköpings län. Från 1894 till 1935 var Vireda ändstation för den 42,7 km långa Gripenbergsbanan. Idag står stationshuset kvar men den gamla banvallen är nu bilväg. Mellan Jönköping och Huskvarna är den cykelled utmed Vätterns strand.


Vista Kulle i Huskvarna är en bergstopp belägen mellan Vättern och E4, ca 5 km norr om Huskvarna. Kullen når en höjd av 152 m över Vätterns yta som i sin tur ligger 89 m över havets nivå. Från kullens topp har man vidsträckt utsikt över Vättern, Landsjön och Skärstaddalen. Här finns resterna av en fornborg från 400-500-talet efter Kr. och uppe på toppen en offerkälla.


Redan vid parkeringen finns en fantastisk utkiksplats, perfekt för picnic.


Vi gick upp en bit på Vista Kulle men insåg snart att det skulle vara omöjligt att ta sig till toppen med dottern. Det var som att gå upp för en stege och dessutom var det halt och lerigt. Det får bli en annan gång.

Så blev Visingsö till:

En gång var det en jätte och hans hustru som bodde på Vista Kulle. De var en dag bjudna på bröllop till en jätte som bodde på Kinnekulle. Dom tog då ett enda hopp över Vättern till Hjo. Men när dom skulle hem orkade inte jättekvinnan göra om det långa hoppet. Då ryckte jätten upp en torva jord från Hjotrakten och slängd ut den mitt i Vättern, så att hustrun fick kliva på den och kom torrskodd hem till Vista Kulle. Så berättar en saga om att Visingsö blev till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar