lördag 30 oktober 2010

Chokladtårta med chokladkräm

En helt underbar chokladtårta med en fantastiskt god chokladkräm. Receptet på krämen har funnits i familjen länge och vi gjorde den sist på 80-talet så nu var det verkligen dags. Gör dubbel sats om du vill ha fyllningen mellan bottnarna och ovanpå tårtan.

Chokladkaka 12-16 port


 Familjens chokladkräm till ett lager 

2 1/2 dl florsocker
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
125 g mörk choklad

Vispa rumsvarmt smör, ägg och siktat florsocker till en jämn smet. Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Blanda chokladen med smörblandningen. Bred krämen på tårtan. Låt gärna stelna något innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.

fredag 29 oktober 2010

Vitkålssallad med vitlök och dijonsenap

Smakrik kålsallad att servera till t ex kryddiga revbensspjäll.


Vitkålssallad med vitlök och dijonsenap 4 port

500 g vitkål
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1/2 msk honung
1/2 dl olja
1 1/2 msk vinäger
(1/2 dl persilja, hackad)
salt
peppar

Strimla kålen. Blanda med 1/2 tsk salt. Knåda i saltet i kålen och låt dra i ca 30 min. Skölj av kålen i durkslag och krama ut vätskan. Skala och pressa vitlöken. Vispa samman senap, honung, pressad vitlök, olja och vinäger. Häll detta på kålen. Smaka av med salt och peppar. Vänd ev. ner persilja strax före servering.

Kommentar: Jag tar ofta nästan 1 kg vitkål då jag tycker att mängden olja annars blir för hög till en måltid. Kålen minskar avsevärt i volym efter att man saltat och knådat den.

Kryddiga revbensspjäll

 Rensade frysen på tjocka revbensspjäll jag tidigare köpt billigt. Fryser alltid in dem i mindre bitar så de tinar fortare.

 Det här receptet ger kryddiga revbensspjäll med smak av honung, ingefära, nejlika och apelsin. Passar året om men kryddningen gör att de passar utmärkt i juletid.

Glansiga, smakrika, saftiga revbensspjäll som jag serverar med klyftpotatis och vitkålssallad.


Kryddiga revbensspjäll 8-12 port

3 kg tjocka revbensspjäll i bitar

Marinad:
2 dl honung
4 msk vit- eller rödvinsvinäger
4 apelsiner, rivet skal från 2 och juicen från 4 (ska ge 6 dl juice, fyll upp med vatten om de ger mindre)
8 msk kinesisk soja
4 tsk malen ingefära
2-4 tsk malen nejlika
3 tsk salt
4 krm peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg spjällen i en låg vid form t ex långpanna. Häll på marinaden och rör runt. Låt marinera ca 30-60 min. Häll av marinaden men spara den. Lägg spjällen med bensidan upp på bakplåtspapper på en plåt, gärna med kant då spjällen vätskar sig en del. Grilla dem mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Vänd dem efter halva tiden. Pensla då och då med marinaden. Spjällen är färdiga när benen lossnar lätt. Koka samman resten av marinaden till en trögflytande konsistens. Häll den över spjällen vid servering.

Kommentar: Det tar tid att koka ner marinaden, passa på att göra det när spjällen är i ugnen. Det går bra att halvera receptet.

torsdag 28 oktober 2010

Pizzamuffins

Perfekta matmuffins att servera till soppa, picnic eller mellis. Går utmärkt att frysa.


Pizzamuffins 8-10 st (Amerikanska muffinsformar stl medium)

5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
2 tsk salt
1 1/2 msk torkad oregano
100 g smör, smält
3 dl filmjölk
3 ägg
6 soltorkade tomater i olja, hackade
100 g rökt skinka, strimlad
1 boll mozzarella, tärnad

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, salt och bakpulver i en bunke. Blanda i oreganon. Vispa ägg, smör och filmjölk i separat bunke. Blanda i tomaterna, skinkan och osten. Arbeta snabbt ihop de båda bunkarna. Klicka ner smeten i muffinsformarna. Fyll inte formarna helt, lämna 1 cm upp till kanten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.

onsdag 27 oktober 2010

Mustig linssoppa med potatis

En mustig, billig och mycket god soppa. Har du tid, så lägg de gröna linserna i blöt kvällen innan i kylskåpet eller några timmar i kallt vatten i rumstemperatur. Koka soppan längre, tills linserna är mjuka, om du inte blötlagt dem.


Mustig linssoppa med potatis 4 port

2 1/2 dl gröna linser (ca 200 g)
2 gula lökar, hackade
2 msk olja
2 tsk milt paprikapulver
1 1/4 liter vatten
1 burk hela tomater eller krossade (400 g)
1 lagerblad
2 tärningar buljong
3 medelstora potatisar
1 msk honung eller 1/2 tsk socker
1-2 tsk vinäger eller pressad citron
ev. 2 vitlöksklyftor, pressade
ev. 1/2 tsk salt
hackad persilja till servering


Lägg linserna i blöt över natten eller minst 3-4 timmar. Fräs löken mjuk i oljan i en stor gryta. Löken ska inte ta färg, bara bli glansig och mjuk. Pudra över paprikapulver och rör om. Häll på vatten och spadet från de hela tomaterna (häll i de krossade tomaterna direkt), men spara tomaterna så länge. Lägg i de blötlagda, avrunna linserna, lagerblad och buljongtärningar. Lägg också ner skalad potatis i tärningar. Koka allt under lock i ca 30 min eller tills linserna och potatisen är mjuk. Lägg ner de hela tomaterna, som delats i stora bitar. Smaka av med honung och vinäger. Eventuellt dessutom pressad vitlök. Koka soppan ett par minuter till. Smaka av - kanske behövs lite salt eller någon annan krydda. Strö över finhackad persilja.

Kommentar: Det blir en stor sats soppa. Jag blötlagde inte linserna och fick koka soppan ca 45 minuter. Lade då i potatisen lite senare så de inte kokade sönder.

tisdag 26 oktober 2010

Rotfruktspytt med ingefära och honung

Rensa kylen efter helgen och gör en höstig rotfruktspytt. Uteslut smaksättningen om du vill.


Rotfruktspytt med ingefära och honung 4 port

5 potatisar av fast sort, ca 5 dl tärnad
1 gul lök
2 morötter
1 bit kålrot, ca 150 g
1 bit rotselleri, ca 100 g
smör
300 g rökt fläsk, bog, kassler eller kanske korv
1/2 tsk salt
(1 tsk ingefära)
svartpeppar
(1 msk honung)
(1 msk vitvinsvinäger)
(1/2 dl persilja, hackad)

Skala potatisen, löken, morötterna, kålroten och sellerin. Skär allt i tärningar. Tärna köttet. Stek först köttet i smör i en stor stekpanna eller i två mindre. Stek sedan löken och rotfrukterna i omgångar i pannan till de är mjuka. Krydda med salt, ingefära och peppar. Låt allt eftersteka ca 10 min. Rör i honung och vinäger. Strö över persiljan.

måndag 25 oktober 2010

Grindalimpa

Detta härliga bröd med apelsin och brödkryddor blev lite marmorerat pga att jag inte blandade degen ordentligt. Det är en maffig deg som kräver en degblandare eller elvisp med degkrokar.


Grindalimpa 2 bröd

1 l filmjölk
3 dl mörk sirap
3/4 dl apelsinmarmelad
1/2 dl brödkryddor
13 dl rågsikt
4 dl grahamsmjöl
1 msk bakpulver
2 msk bikarbonat
1 msk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser förutom bakpulver och bikarbonat. Blanda degen slät, ev i degblandare i ca 5 min. Rör i bakpulver och bikarbonat. Fortsätt blanda. Häll degen i 2 smorda brödformar. Grädda bröden ca 70 min eller tills innertemperaturen är 98 grader. Lägg ev över aluminiumfolie om bröden blir för mörka.

Veckomeny - familjens middagar veckan som gått

 En mycket lättlagad kyckling i dillsås.

Måndag
Fiskpinnar, hemgjort potatismos, yoghurtsås med smörgåsgurka och äpple och rårivna morötter

Tisdag
Restaurangbesök

Onsdag

Torsdag
Mustig linssoppa och pizzamuffins

Fredag
Apelsin- och honungsspjäll med vitkålssallad och klyftpotatis

Lördag
Entrecote med potatisgratäng och rödvinssås
Chokladtårta med chokladkräm

Söndag
Grekiska köttbullar i tomatsås med klyftpotatis och tzaziki

söndag 24 oktober 2010

Chokladtårta med bär och marshmallowfluff

 Min kära mor ville gärna ha en efterrätt med Marshmallowfluff och självklart skulle hon få det.

 Innehållet är dock tveksamt då stärkelsesirap ingår men man kan lätt göra ett fluff själv utan någon tveksam tillsats.

Riktigt läcker och söt blev tårtan. Bär krävs för att det inte ska bli för sött. Receptet kommer från Elisabeth Johanssons bok Bär & Bakverk.


Chokladtårta med bär och marshmallowfluff 12-16 port

Chokladkaka:
4 1/2 dl socker
3 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 1/2 msk kakao
225 g smör
3 ägg
2 1/4 dl hett vatten

smör och mjöl till formen

Ugnsvärme 175 grader. Smörj en form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant och mjöla lätt. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smält smöret. Vispa äggen lätt. Blanda ihop alltsammans och tillsätt det varma vattnet. Vispa till en slät smet. Häll upp smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 50 min på 175 grader. Prova med stick om kakan är klar. Ta ut kakan, vänd upp den och låt svalna. Ta av kanterna.

Kommentar: Jag fodrade formen med bakpapper i botten då är det lättare att stjälpa upp den. Min kaka var färdig efter 50 min. Det blir en hög och fin kaka som passar till mycket och är även god som den är utan fyllning.

Marshmallowfluff till 1 tårta eller två burkar färdigt fluff, ca 500 g

1 gelatinblad
2 dl socker
1 dl vit sirap
1 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 äggvitor

Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 min. Lägg socker, sirap, vaniljsocker och vatten i en kastrull. Låt sjuda ca 5 min till 119 grader. Vispa äggvitorna under tiden. När sockerlagen kokat färdigt, dra kastrullen från värmen en minut, eller tills bubblorna lagt sig något. Häll sakta den varma sockerlagen i äggvitorna, vispa under tiden med elvisp och fortsätt att vispa ca 2 min. Smält gelatinet och vispa ner det i äggvitan.

Fyllning:
1/2 liter jordgubbar eller motsvarande mängd frysta tinade bär

Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i fyra eller på mitten, beroende på hur stora de är. Mosa en del av de tinade bären och spara några till dekoration.

Montering av tårtan:
Dela chokladtårtan längs med mitten och bred över hälften av marshmallowfluffet över den första bottnen, lägg på hälften av jordgubbarna. Mosade bär läggs först på bottnen och sedan fluffet över. Lägg sedan på den översta bottnen. Täck tårtan med resten av fluffet, och garnera med jordgubbar eller bär.


Kommentar: Färdigt fluff på burk är väldigt svårt att breda ut. Skulle rekommendera att spritsa ut det för att det ska bli snyggt.

fredag 22 oktober 2010

Grekisk middag i goda vänners lag

Då var det dax igen för en grekisk buffé. Vi är ett gäng som träffas flera gånger om året för att tillsammans äta grekisk mat och förstås prata om vårt favoritresmål, Grekland. 


Buffémeny

Grekiskt lantbröd
Tzatziki

Makarounes - pasta från Karpathos

 Av den här charmige mannen i den lilla boden, i en bergsby på Karpathos i Grekland, köpte vi en mängd lokala delikatesser.

 En av dessa delikatesser var den lokala pastan Makarounes. Har inte lyckats luska ut receptet på dessa handgjorda pastabåtar. Har du ett recept, så hör av dig.

Karpathiska Makarounes serveras med karamelliserad lök och lokal ost av typen parmesan. Vi gjorde en egen variant med lök och parmesan. Väldigt gott och smakrikt.


Makarounes 4 port

400 g pasta
5 gula lökar, hackad
smör
2 - 2 1/2 dl grovt riven parmesan
peppar

Smält rikligt med smör på hög värme i en stekpanna. Lägg i löken, rör runt och sänk till medelvärme. Stek löken tills den är brun, karamelliserad och mjuk, ca 45 min. Rör runt ibland så att löken inte fastnar eller bränns i pannan. Koka pastan under tiden. Blanda avrunnen pasta, lök och parmesan. Smaka av med peppar. Servera direkt.

torsdag 21 oktober 2010

Ugnsstekt kyckling fylld med bacon och timjan

 Blanda till ett härligt smakrikt smör och fyll kycklingen. Lossa på skinnet över bröstet och benen, proppa in smöret och fördela det under skinnet. (Se här hur du fyller kycklingen).

 Stekte min kyckling (1,1 kg) på 200 grader i 60 min och stängde sedan av ugnen och lät kycklingen stå i eftervärme ca 15 min. Perfekt!

Serverade med en sallad fylld med godsaker.


Ugnsstekt kyckling med bacon och timjan 4 port

1 kyckling färsk eller fryst och tinad
50 g smör, rumsvarmt
1/2 pkt bacon, i små bitar
2 msk färsk timjan, repade blad 
1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
peppar

Blanda smör, bacon, timjan, vitlök och peppar. Lossa på skinnet med fingrarna över bröstet och på benen. Fördela smöret under skinnet. Stek kycklingen på 200 grader i ca 1 - 1 1/2 timme.


Sallad med godsaker 4 port

2 stånd romansallad, i strimlor
1 burk marinerade kronärtskockor, i mindre bitar
1/2 pkt bacon, i bitar
4 tomater, urkärnade och i mindre bitar
krutonger

Stek baconet knaprigt och låt dem rinna av på hushållspapper. Blanda romansallad, kronärtskockor, bacon, tomater och lite av oljan från kronärtskockor. Salta och peppra. Blanda i krutonger vid servering.

tisdag 19 oktober 2010

Fiskgratäng

Lättlagad fiskgratäng som kan varieras och lyxas till med olika skaldjur.


Fiskgratäng 3-4 port

Potatismos:
1 kg mjölig potatis
2 1/2 dl mjölk
ev 2 msk smör
1 tsk salt
1/2 krm nymald vitpeppar

Skala potatisen och skär den grovt. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten 10-15 min eller tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och ånga av. Mosa den med potatisstöt eller med hjälp av en elvisp. Ljumma mjölken och blanda med potatismoset. Tillsätt ev smör och rör om. Späd om det behövs med mera mjölk till lagom konsistens. Vispa potatismoset luftigt med vanlig visp eller snabbt med elvisp. Smaksätt med salt och peppar. 

400 g vit fisk t ex torsk (600-700 g till 4 stora portioner)
4 dl mjölk
4 msk idealmjöl
2-3 msk dill
salt
peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp mjölk och idealmjöl till en tjock sås. Smaksätt med dill, salt och peppar. Tina fryst fisk och låt den rinna av ordentligt. Smörj en ugnsfast form och klicka eller spritsa potatismos runt kanterna. Häll lite sås i botten av formen och lägg i de väl avrunna fiskfiléerna, jämnt fördelade. Slå resten av såsen över fisken. Ställ in formen mitt i ugnen ca 20 min, tills gratängen fått fin färg och blivit genomvarm.

Kommentar: Jag skar 1/2 purjolök i fina strimlor och la över fisken innan jag hällde över såsen. Variera med t ex grovhackade räkor, musslor eller andra skaldjur. Vill man lyxa till det kan man tillsätta en äggula i moset innan det spritsas ut i formen. Extra smör i såsen är också gott.

måndag 18 oktober 2010

Äppelbiffar med lingonsås

Biffar med smak av höst, lika goda året om.


Äppelbiffar 4 port

400 g blandfärs eller annan färs
4 msk ströbröd
1 1/2 dl mjölk eller vatten
1 ägg
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 msk råriven eller finhackad lök (ev. fräst)
1/2 dl hackad persilja
1 krm kryddpeppar
1 stort äpple
2 msk smör

Blanda ströbröd med mjölk eller vatten. Låt svälla 10 min. Tillsätt ägg, salt, peppar och lök. Rör ner färsen, persilja, kryddpeppar och arbeta ihop till en smidig smet. Skala äpplet, riv det grovt och rör ner det i färsen. Forma färsen till 8 biffar på en vattensköljd skärbräda. Stek biffarna i smör i en stekpanna på medelvärme, 2-3 min på varje sida. Servera biffarna med lingonsås, klyftpotatis (eller någon annan form av potatis) och grönsaker.


Lingonsås 4 port

1 1/2 dl gräddfil eller tjock naturell yoghurt
1/2 dl lingonsylt

Blanda gräddfil och sylt.

söndag 17 oktober 2010

Rotfruktsgratäng i panna

 En symfoni av rivna rotsaker som snabbt blir till ett smarrig gratäng.

Servera gratängen till korv, kyckling eller något annat som finns hemma. Jag serverade ugnsstekta isterband och inlagda rödbetor till.


Rotfruktsgratäng i panna 4 port

600-700 g blandade rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot)
1 purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör eller olja
1 1/2 dl matlagningsgrädde

Skala och riv rotfrukterna. Skölj och strimla purjolöken. Blanda allt med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stor stekpanna (gärna med släppa lätt beläggning). Häll i rotfrukterna och platta till med en stekspade. Stek 5 min eller tills kakan har fått färg. Lägg ett stort lock på stekpannan och vänd upp kakan. Låt sedan kakan glida ner i pannan igen med den ostekta sidan nedåt. Skär kakan i fyra bitar och häll över grädden. Stek på svag värme i ytterligare 10 min.

Veckomeny - familjens middagar veckan som gått



Måndag

Tisdag
Äppelbiffar med lingonsås, potatismos och kokta grönsaker

Onsdag
Fiskgratäng

Torsdag

Fredag
Ugnsstekt kyckling fylld med timjan och bacon
Sallad med marinerade kronärtskockor och krutonger

Lördag
Grekisk buffé

Söndag

fredag 15 oktober 2010

Hjortrontryffeltårta

Från boken Bär & bakverk av Elisabeth Johansson kommer detta fantastiska recept. Har du inte hjortron går det nog bra att ersätta med t ex hallon eller björnbär.


Hjortrontryffeltårta ca 12 bitar

Tårta:
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
1/2 dl espresso eller starkt kaffe

smör till formen

Ugnsvärme 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna. Häll äggen i en bunke och rör ner smöret och sockret. Sikta i de torra ingredienserna. Rör i kaffet. Häll upp smeten i formen och grädda i den nedre delen av ugnen, ca 25 min. Ta ut kakan och låt den svalna. 

Hjortrontryffel:
150 g mörk choklad
1 dl grädde
2 msk sirap
50 g smör, rumstempererat
1 dl hjortronmylta
ev 1 cl Lakka hjortronlikör eller citruslikör

Hacka chokladen. Koka upp grädde och sirap. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
Tillsätt smöret, låt svalna och rör ner hjortronen och ev likör. Låt tryffeln kallna, ta bort kanten från kakan och bred ut tryffeln över tårtan.

Kommentar: Jag fick grädda min kaka ytterligare 10-15 min innan smeten stannade. Vicka lite på formen för att se att den är klar.

Festmeny - 11 år tillsammans

 Eftersom vi precis fått vårt andra barn så håller vi oss hemma och firar vår 11-årsdag med god hemlagad mat. Inleder med antipasti, direktimporterad från Italien av min kära mor. Från höger: pecorinoost och inlagd vitlök, salami, klyftade svenska äpplen och parmaskinka, kalamataoliver.

 En bra plankstek med gott, mört kött är något av det godaste jag vet. Inte svårt att göra hemma och riktigt festligt.

 Avslutade aftonen med en fantastisk hjortrontryffeltårta.

Serverade den saftiga tårtan med hjortronmylta och vispad grädde.

torsdag 14 oktober 2010

Morotssoppa med röda linser och apelsin

Solgul soppa med en aromatisk ton av apelsin. Serverade soppan med varma våffelmackor fyllda med tomatpuré, oregano, skinka, ost och färska tomater.


Morotssoppa med röda linser och apelsin 5 port

500 g morötter, slantade
1 gul lök, i bitar
2 dl röda linser
2-2 1/2 msk ekologisk lantbuljong eller 2-3 buljongtärningar
1 l vatten
1 dl grädde
1 apelsin, rivet skal och ev juicen
salt
peppar

Fräs morötterna och löken i lite olja. Häll i vatten, buljong och röda linser. Koka tills morötterna är mjuka. Tillsätt skalet från apelsinen och mixa soppan slät med mixerstav. Häll i grädde och smaka av med salt, peppar, buljong och ev juicen från apelsinen.

Våfflade mackor

toastbröd
ost
skinka
tomatpuré
oregano
skivad tomat

Bred tomatpuré på mackorna och lägg på önskad fyllning. Lägg ihop dem två och två och grilla dem en och en i ett våffeljärn. Servera varma till soppan.

Biofood - ekologisk lantbuljong

 Det här är den godaste lantbuljongen jag provat. Har den i alla mina soppor och den ger en fantastisk smak. Finns på bl a Coop.

Inga konstigheter!

onsdag 13 oktober 2010

Rotmos

Nu börjar kött- och fläskkorven komma ut i butikerna. Jag äter dem med rotmos och kryddpeppar.


Rotmos 4 portioner

ca 1 kg kålrötter
2 morötter
5 potatisar av mjölig sort
buljong eller kokspad från skinka eller lättsaltat vatten
salt
peppar
ev smör

Dela kålrötterna och skala dem med kniv eller potatisskalare. Skär dem i ca 4 cm stora bitar. Skala även morötterna och skär dem på samma sätt. Skala potatisen. Koka morötterna och kålrötter i buljong eller i lättsaltat vatten. Koka dem nästan mjuka, ca 30 min. Lägg då i potatisen, delad i mindre bitar, och koka tills allt är helt mjukt. Häll av spadet, men spara 2 dl. Mosa potatis och rötter till en puré med hjälp av elvisp eller potatispress. Späd med 1-2 dl av spadet och smaka ev av med salt och peppar. Rör till sist ner en klick smör.

tisdag 12 oktober 2010

Kryddigt äppelsmul

Oj så gott och lite annorlunda och väldigt enkelt. 


Kryddigt äppelsmul 4 port

4 äpplen
1 msk farinsocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 krm muskot
10 g smör


Smulor:
25 g smör
3 msk socker
2 dl havregryn
1 tsk kardemumma

vaniljglass eller vaniljyoghurt

Smält 25 g smör i en stekpanna tills det blir ljust brunt. Tillsätt socker, havregryn och stött kardemumma. Låt allt bli rostat, rör om då och då så att det inte bränns. Häll över på en tallrik och låt svalna. Skala, kärna ur, klyfta och skär äpplena i bitar. Smält 1 msk smör i stekpannan, och stek äppelbitar, socker och kryddor tills äpplena är mjuka. Smula de rostade havregrynen och servera äppelbitarna och smulet med glass eller varvad med vaniljyoghurt i glas. Servera genast!

måndag 11 oktober 2010

Korvgryta

 En enkel och snabb middagsrätt med mycket grönsaker och god smak.

Kanske inte den vackraste av middagsrätter men riktigt gott, gillades av alla i familjen.


Korvgryta 4 port

500 g falukorv
700 g blandade rotfrukter eller 6-8 potatisar kokta och i skivor
2 gula lökar (ca 200 g)
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 köttbuljongtärning
1/2-1 tsk sambal oelek

Skala rotfrukter/potatis och lök. Skär korv, grönsaker och lök i skivor. Häll tomaterna i en låg vid panna. Rör i smulad buljongtärning och sambal oelek. Varva korv, grönsaker och lök i såsen. Låt grytan koka under lock ca 5-10 min. Servera med senap.

Kommentar: Jag skivade alla rotfrukter i en matberedare och kokade dem lätt innan jag varvade dem med korv och lök. Gjorde en egen tomatsås av färska tomater. Med en 1/2 tsk sambal oelek blev det lagom starkt för en 2-åring.

Veckomeny - familjens middagar veckan som gått



Måndag

Tisdag
Korvgryta med rotfrukter

Onsdag

Torsdag
Rotmos och köttkorv

Fredag
Grekiska köttbullar i tomatsås och ugnsrostade rotfrukter

Lördag
Antipasti
Hjortrontryffeltårta

Söndag

lördag 9 oktober 2010

Vaniljsabayonne

En frisk och fruktig vaniljsabayonne som passar utmärkt till allehanda äppeldesserter.


Vaniljsabayonne 4 port

1 st apelsin, saften
4 st äggulor
2 msk strösocker
1 st vaniljstång

Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en liten kastrull. Blanda i alla andra ingredienser och vispa samman över värme. Tänk på att inte ha för stark värme. Är man lite osäker använd ett vattenbad, då äggulorna snabbt kan stelna om det blir för varmt. Ställ i kylen och låt svalna.

Mannerströms äppelkaka

Från Per Morbergs program Vad blir det för mat kommer denna underbart nötiga äppelkaka. Serverar kakan med en vaniljsabayonne.


Mannerströms äppelkaka

6-8 äpplen, syrliga
2 dl pecannötter
1 dl socker
1 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemumma
1 msk kanel

Sätt ugnen på 180-200 grader. Skala äpplena och ta ur kärnhuset. Skiva äppelbitarna och lägg i en smord form. Mixa nötterna med sockret i en matberedare. Blanda i resterande av ingredienserna och kör till en jämn massa. Spritsa massan över äpplena och grädda i 20-25 min. Se till att täcket inte blir för gräddat, lägg i så fall på folie.

Kommentar: Jag fick inte en spritsbar konsistens på min nötblandning utan bredde bara ut smulorna över äpplena. Bytte ut pecannötterna till hasselnötter. En väldigt god och lite annorlunda äppelkaka.

fredag 8 oktober 2010

Falafel i pitabröd med myntasås

 Godast blir falafeln om man steker den riktigt frasig i rikligt med smör och olja.

 En riktigt överraskande god middag blev det av en burk kikärtor.

Serverar falafeln i pitabröd med blandade grönsaker och en yoghurtsås med vitlök, färsk mynta, salt och peppar.


Falafel 4 port

1 burk kikärtor, 400 g
1 gul lök
1 vtlöksklyfta, pressad
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk salt
0,5 dl persilja, hackad
2 krm sambal oelek
2 msk maizena
1 msk olja

smör och olja till stekning

Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skala och hacka löken. Mixa alla ingredienser och forma smeten till små ovala platta bullar. Stek dem på medelvärme i smör och olja ca 2 min på varje sida.

torsdag 7 oktober 2010

Saftiga morotsbröd

Ett saftig och vackert oranget av de rivna morötterna. Improvisera genom att ersätta morötterna med någon annan rotfrukt.


Saftigt morotsbröd 8 stora tekakor

2 dl finrivna morötter (ca 150 g)
2 tsk salt
50 g jäst
4 dl rumsvarm mjölk
3 dl grovt rågmjöl
7-9 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt

Blanda de rivna morötterna med salt och låt det stå några minuter. Lös jästen i mjölken. Arbeta in rågmjölet och därefter morötterna. Tillsätt hälften av vetemjölet. Blanda i fettet och så mycket av vetemjölet att det blir en smidig deg. Låt degen jäsa 30 minuter innan den formas till åtta runda bröd. Kavla ut varje bröd till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåt med papper och låt jäsa till dubbel storlek ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Grädda bröden mitt i ugnen tills de fått en gulbrun färg, ca 8-10 min. Låt svalna på galler.

Grön minestrone

En mycket god och vacker grönsakssoppa med pasta. Man behöver inte ta just de här grönsakerna, det är fritt fram för egna improvisationer.


Grön minestrone 6-8 port

1 gul lök, grovhackad
1 purjolök, finstrimlad
2 morötter, i bitar
1 palsternacka, i bitar
1/4 rotselleri, i bitar
4 potatisar, i bitar
2 msk olja eller smör
1 1/2 l vatten
1 burk hela eller krossade tomater (400 g)
1 1/2 tsk salt
2 tärningar grönsaksbuljong
100 g okokt pasta t ex "fjärilar"
1 vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
1 krm svartpeppar
3 msk färsk basilika, hackad
50 g parmesanost, riven till servering

Skölj och ansa eller skala grönsaker och potatis och skär dem i fina bitar. Lägg lite av de ljusaste purjostrimlorna åt sidan så länge - de ska läggas i den nästan färdiga soppan. Fräs allt i smör eller olja i en stor kastrull. Häll på vattnet och lägg i tomater, salt och buljongtärningar. Koka allt under lock i 30 minuter. Lägg sedan i pastan och koka ytterligare 15 min - kanske kortare tid - smaka och känn efter om pastan är färdig. Smaksätt mot slutet med pressad vitlök, salladskrydda och svartpeppar. Rör ner de sparade purjostrimlorna. Koka 4-5 min till. Strö till sist över färsk basilika. Servera soppan med färskriven ost.

Kommentar: Jag använde 2 tsk Herbes de Provence istället för salladskrydda och persilja istället för basilika. Jag fick ut 5 portioner á 4,5 dl av min sats soppa. Öka på mängden pasta och du vill ha en matigare soppa.

onsdag 6 oktober 2010

Äppelmuffins med hasselnötstopping

 Stekta äppelbitar med kanel och socker ger en fyllig och god smak.

 Mulliga stora amerikanska muffins med äppelbitar och smulig topping med hasselnötter och havre.

Dessa godingar imponerar på vem som helt.


Äppelmuffins med hasselnötstopping 12 st

Fyllning:
2-3 äpplen
1 msk smör
2 msk socker
1/2 msk kanel

Topping:
30 g smör, kallt
2 msk havregryn
4 msk hasselnötter, hackade
2 msk socker
1/2 msk vetemjöl

Muffinssmet:
2 ägg
1 1/2 dl socker
100 g smör
2 dl mjölk
1 tsk ekologiskt vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

12 st stora amerikanska muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar. Stek bitarna i smör och socker och pudra över kanel mot slutet. Ställ äppelbitarna åt sidan. Blanda ihop alla ingredienserna till toppingen och ställ åt sidan. Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron, tillsätt mjölken och rör ner i äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och rör ihop till en jämn smet. Ställ muffinsformarna på en plåt och fördela smeten i dem, lägg på äppelbitar och toppa med smuldegen. Grädda i ugnen 20-25 minuter. Testa med sticka.

tisdag 5 oktober 2010

Kyckling- och böngryta

 En enkel och smal gryta att laga till en vardagkväll.

Servera grytan med ris eller ett gott bröd.


Kyckling- och böngryta 4 personer

4 kycklingfiléer
2 msk olja
salt
svartpeppar
2 dl vitt vin
3 dl grönsaksbuljong
1 msk färsk timjan
2 tsk färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
1 ask coctailtomater
8 salladslökar eller 1 purjolök
2 1/2 dl kokta eller 1 burk borlottibönor eller annan typ av bönor
1 citron, rivet skal

Bryn kycklingfiléerna i olja i en gryta. Salta och peppra. Häll i vin och buljong. Hacka örterna och tillsätt dem, hela vitlöksklyftor och tomater. Sjud under lock i 15 minuter. Tillsätt salladslökarna eller purjolök i mindre bitar och sjud i ytterligare någon minut. Vänd ner bönorna och låt dem bli varma. Smaksätt med salt och peppar. Strö över citronskal och servera med ris eller ett gott bröd.